روانشناسی کودکان
بسیاری از افراد تصور میکنند که روانشناسی و روانکاوی تنها مختص بزرگسالان است و یک کودک یا نوجوان نیازی به خدمات
روانشناسی کودکانندارد. اما به واقع این چنین نیست. روانشناسی سن و سال نمیشناسد. کودکان نیز در دورههای مختلف زندگی خود دچار تنشها و مشکلات روحی و روانی میشوند که میبایست، حتما تحت نظر روانشناس یا مشاور کودکان قرار بگیرند.
روانشناسی کودکانبیشتر حول محور نحوه تعامل کودک با والدین، محیط اطراف و خودش میچرخد. البته بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که روانشناسی کودک یک موضوع دو سویه بوده و گاهی حتی نیاز است که پدر و مادر در این مورد مشارکت داشته باشند. مهارتهای فرزندپروری تاثیر بسیار زیادی روی فرزند داشته که میتواند موجبات مشکلات و اختلالات روحی و روانی کودک را فراهم آورد. به همین دلیل والدین نیز باید در این امر مشارکت داشته و یاد بگیرند با مشکلات و اختلالات کودک شان چگونه برخورد کنند.
ضرورت روانشناسی کودکان
اما روانشناسی کودکانچه ضرورتی دارد؟ ببینید روانشناسی اطفال در موارد مختلف میتواند ضرورت پیدا کرده و حتی تنها راه چاره باشد.
برای مثال اگر فرزند شما از اختلالات روحی و روانی یا بیماریهای جسمیرنج میبرد که روی روان و رفتار کودک تاثیر میگذارد، قطعا در این موارد برای کنترل شرایط بیمار، میبایست فرد به روانشناس کودکان مراجعه کند. یکی از موضوعاتی که بسیار کم به آن توجه میشود، موضوع طرحوارهها و تلههای شخصیتی افراد میباشد. عمده این تلههای شخصیتی ریشه در کودکی ما داشته و اگر به درستی تشخیص داده نشده و درمان نشوند، در بزرگسالی میتوانند بر روی ابعاد مختلف زندگی فرد از جمله زندگی اجتماعی، روابط عاطفی و ازدواج، بحث موقعیتهای تحصیلی و کاری و ... تاثیر منفی و مخرب داشته باشد. به همین دلیل است که رفتار والدین با کودک که متاسفانه اصلا به آن توجه نمیشود، میتواند فرزندتان را تا سالیان سال در تلههای شخصیتی بسیار دشواری قرار دهد. لذا حتما میبایست، این افراد مورد روانکاوی قرار بگیرند.
اهداف
روانشناسی کودکان
روانشناسی کودکان، اهداف متعددی را دنبال میکند. اما در مجموع اصلی ترین هدف
روانشناسی کودکان، پرورش و تربیت کودکی با شخصیت سالم است. اما این شخصیت سالم خود شامل بخشهای متعددی میشود یا بهتر بگوییم این شخصیت سالم در نتیجه سلامت ابعاد مختلف زندگی فرد بیان میشود.
این ابعاد مختلف زندگی کودک که شخصیت سالم او را میسازد، شامل رشد جسمی، رشد شخصیتی، زبانی، ذهنی و احساسی کودک میشود. اگر بتوانید در تمامیاین ابعاد یک مسیر صعودی و سالم را طی کنید، قطعا فرزندی با شخصیت سالم خواهید داشت. اما این را نیز فراموش نکنیم که ما هیچگاه کامل نیستیم و همواره میبایست برای بهتر بودن تلاش کنیم.
رشد جسمی: یکی از عوامل بسیار مهم در مشکلات روحی و روانی کودکان، مشکلات جسمیو فیزیکی آنهاست. کودکی که دارای نقصها و مشکلات جسمانی است، ممکن است در نتیجه رفتار متقابل دوستان و اطرافیان متوجه این نقصها شده و با مشکلات روحی نظیر افسردگی رو به رو شود.
رشد شخصیتی: امکان برقراری ارتباط با دیگران، تمرکز، درک و فهم، یادگیری و .... از جمله ویژگیهای رشد شخصیتی یک کودک میباشد.
رشد زبانی: کودک در سنین ابتدایی زندگی به مرور زمان یاد میگیرد که صحبت کند و با اطرافیان ارتباط برقرار کند. در برخی موارد ممکن است این روند دچار اختلال شود. به همین دلیل میبایست این کودکان تحت گفتار درمانی قرار بگیرند.
رشد ذهنی: رشد ذهنی کودکان از جمله معیارهای اساسی رشد یک فرد به شمار میرود.
رشد احساسی: رشد احساسی کودک، به موضوع درک احساسات افراد توسط کودک میپردازد.
اگر هر یک از این موارد دچار اختلال شود، ممکن است از نظر روانشناسی مشکلاتی را برای کودک ایجاد کند. برخی از این مشکلات با چندین جلسه درمانی کاملا قابل رفع میباشد. اما کودکانی که با چنین مشکلاتی در حین رشد مواجه میشوند و راه حلی روانشناسی برای آنها در نظر گرفته نمیشود، ممکن است تا سالیان سال دچار مشکل شده و امکان تشخیص و درمان به تعویق بیفتد.
لطفا نظر خود را درباره این پست در صفحه اینستاگرام به اشتراک بگذارید: ورود به اینستاگرام
درصورتی که این مطلب براتون جالب بود پیشنهاد میکنیم در سایت دکتر یو عضو بشید
"ازتون صادقانه میخوام که اگه فکر میکنی این مطلب به درد کسی میخوره آدرسشو کپی کنید و براش ارسال کنیدزیاد وقتتو نمیگیره"
https://www.drlink.ir/blog/medical-podcast-medicasto-child-psychology-and-its-objectives